Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2013 12:38 - Анелия поп фолк певица - биография и любопитна информация
Автор: aneliqpevica Категория: Музика   
Прочетен: 5431 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2013 15:35


image

Анелия е българска поп-фолк певица. Носителка е на повече от 20 отличия от награди за музика, както и на многобройни призове за красота и визия. Има близо 30 песни, достигнали до 1 в българските музикални класации. Анелия е единствената българска изпълнителка с три песни в Топ 5 на годишна музикална класация - "Планета хит 100" за 2003 г., където съответно на пето, трето и първо място са "Обичай ме", "Само мене нямаш" и "Погледни ме в очите - ремикс", както и единствената, изпълнявала свои песни на концерти и в трите издания на Music Idol в България до момента. В класацията "Златните хитове на "Пайнер" и "Планета", проведена от ТВ Планета през лятото на 2010 г. "Погледни ме в очите" застава на пето място, изпреварена само от "Шампанско и сълзи" и "Нещо неТипично" на Ивана, "Носталгия" на Глория и "Дяволско желание" на Преслава. В анкета за най-харесвана фолкпевица, проведена от сайта на радио "Сигнал плюс", Анелия е класирана на трето място, след Преслава и Глория. Анелия е и сред личностите, били най-много пъти гости в шоуто на Слави Трифонов - цели 7 пъти. На проведените през 2013г. Годишни музикални награди на ТВ "Планета" за 2012г. Анелия печели "Изпълнител на годината".
Семейство и образование
Началното си образование талантливата изпълнителка завършва в Стара Загора. Анелия е във 2 клас, когато по инициатива на Славка Иванова (нейна учителка по пеене в началното училище) е сформирано триото „Гласовити тракийчета“ — в него участват Анелия и още две нейни съученички. През 1994 г. триото записва в Балкантон собствена плоча с народни песни, предимно от Тракия. Също по инициатива на Славка Иванова след това Анелия пее в малкия хор на ансамбъл „Загорче“. За нея Анелия казва, че е „главният виновник“ да започне да се занимава с музика. Като малка ходи и на уроци по солфеж, народни танци, тренира художествена гимнастика. Димитър Колев, диригент в Радио Стара Загора, препоръчва Анелия да учи гъдулка при Начко Влайков. Това става факт, когато певицата е в началото на 5 клас. Анелия доверява за този период: „Начко Влайков ме подготви за музикалното училище, той ми показа как се свири по ноти, какво е орнаментът и започнах постепенно да навлизам в музикалната теория. Много добър педагог е.“ [1]

През 1996 г. Анелия е приета в Средното музикално училище „Филип Кутев“ — Котел — първа в класирането на приетите ученици, с оценка 6,00 по гъдулка и 5,50 по солфеж. Впоследствие с гъдулката получава и множество награди. През 1997 г. баща ѝ умира от рак. На въпроса: „Ако имаш вълшебна пръчица и възможността да изпълниш три свои желания, какви ще бъдат те?“, Анелия отговаря: „Нямам три желания, имам само едно — да можеше и баща ми да ми се радва сега.“ [2]

Във втори курс в музикалното училище започва усилено да самоусъвършенства техниката на гласа си, особено орнаментиката. От трети курс пее по заведения предимно в родния си град — през ваканцията, също в Котел и Казанлък. През 2001 г. завършва средното си образование в СМУ „Филип Кутев“, специалност „Гъдулка“. През лятото на 2005 г. Анелия е приета (отново първа в класирането) в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“, специалност „Поп и джаз пеене“.
Начало на кариерата
Дебютният ѝ албум („Погледни ме в очите“) излиза в края на декември 2002 г. Той веднага застава на първите позиции на класациите за попфолк музика в България, като след "Чужди устни" и едноименната песен Анелия прави видеоклип към още една песен - "Само мене нямаш". Третия сингъл от дебютния албум на Анелия отново застава на първите места в чартовете за песни, като една от класациите, в които застава на върха е "Фреш" по "Планета" ТВ. "Погледни ме в очите" се сдобива с ремикс, който получава истински видеоклип, а не телевизионна версия, както оригиналната песен. Ремикса се оказва трети пореден номер 1 хит за Анелия, което я превръща в абсолютна музикална сензация. След три номер 1 песни логично и албумът "Погледни ме в очите" става най-продавания албум в поп-фолка за годината. Официално пласирараните копия от албума са над 100 000 [3]
image

Коко Динев, Ивон и Не поглеждай назад
В началото на февруари 2003 г. започва връзка, на 10 май същата година се сгодява, а на 1 юни се омъжва в София за бизнесмена Константин Динев, известен още като Коко Динев, или Коко Кошарата (заради това че е създател на култовото чалга заведение в столицата, носещо името „Кошарите“). Венчавката на младото семейство се извършва в църквата „Света Неделя“, кумуват им Мая и Георги Илиеви. Съпругът ѝ е президент на ПФК „Вихрен“ (Сандански) и собственик на софийския ресторант „Кошарите“, където още от началото на 90-те години пеят първите български изпълнители на попфолк. Билбордове с лика на Анелия и реклама на ресторант „Кошарите“ се появяват из цяла София през декември 2002 г. Динев продуцира няколко попфолк албума, подкрепя финансово концерти, фестивали и турнета на съпругата си. За него Анелия казва: „Той е много по-улегнал от всички, които познавам. Той е прям, откровен, категоричен и може да ме накара наистина да се почувствам жена, да ме направи щастлива. Има моменти, когато е романтичен. Сигурна съм с него. На него му доставя удоволствие да ме гледа, че съм щастлива. Той е истински мъж, 100 процента!“ [1] Съпругата му посвещава песента „Обичай ме“, чийто видеоклип излиза на 13 август 2003 г.

От август 2003 г. Анелия спира временно с участията поради бременността си. На 29 декември 2003 г. се ражда дъщеря ѝ. Кръщават я Ивон, на бащата на съпруга ѝ Иван.

На 18 март 2004 г. излиза клипът към песента „Искам те“, а на 9 април 2004 г. вторият ѝ албум „Не поглеждай назад“ е на пазара.
image

От октомври 2004 до 10 февруари 2005 г. Анелия временно прекратява участията си заради бронхопневмония. Изключение прави само за „Българската Коледа“ — благотворителна инициатива на президента на България Георги Първанов за деца, нуждаещи се от спешно медицинско лечение. На благотворителния концерт, състоял се навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов“ и излъчван по Българската национална телевизия и Нова телевизия. В него участват също Васил Найденов, Лили Иванова, Детският радиохор към БНР, студенти от Държавната музикална академия, Графа, дует „КариZма“, Николина Чакардъкова, Десислава Добрева и други, а Анелия е единственият поканен за участие представител на попфолк жанра.

В класацията "Планета Хит 100" за 2004 г., "Искам те" заема второ място, изпреварена само от "Шампанско и сълзи" на Ивана.

На 9 март 2005 г. излиза клипът към песента „Не поглеждай назад“, а на 15 март — „Анелия — The Best Video Collection“.
"Всичко води към теб" и "Пепел от рози"
Третият самостоятелен албум на Анелия („Всичко води към теб“) излиза на пазара на 16 август 2005 г. Едноименния сингъл се превръща в най-излъчваната песен за лято 2005 г., застава три поредни пъти на върха на класацията "Планета Хит 50" и печели приз за "Хит на лятото" на годишните награди на медията. На 17 юли 2005 г. е излъчен клипът към този хит. Следват го „Как предаде любовта“ (на 4 октомври 2005 г.), „Не спирай“ (на 28 януари 2006 г.) и „Не мога да спра да те обичам“ (на 9 май 2006 г.).


За следващия албум на Анелия „Пепел от рози“, е заснета нова фотосесия. Певицата участва в турнето „Планета Прима“ 2006 и прави два клипа върху песните „До зори“ и „Само за миг“. Клипираните песни от „Пепел от рози“ са пет — „До зори“, „Само за миг“, „Вятър в косите ти“, „Ден без теб“ и „Щом си до мен“, а са заснети ТВ версии на „Само мой“, „Пепел от рози“, „Ще те забравя“ и „Отивам си, защото те обичам“. "Само за миг" застава три поредни пъти под номер 1 в музикалния чарт на ТВ "Планета".
image
В допитване сред българските почитатели на поп-фолка, сп. "Нов фолк" определя "Вечните балади на поп-фолка", като най-високата позиция за Анелия е номер 10 за "Погледни ме в очите".
Годините от 2007 до 2011
В началото на лятото на 2007 г. Анелия обявява, че е прекратила професионалните си взаимотношения с продуцента си Тодор Димитров - Токича. Оттук нататък тя става самостоятелно менажиращ се изпълнител в рамките на "Пайнер". За лятото тя пуска последния си записан сингъл с Токича - "Ти си слънцето в мен". Песента става един от ранните летни хитове, но се представя слабо в основните музикални класации. По това време Анелия обаче вече е съсредоточена в новия си проект - дуетна песен с Миро от разпадналия се дует "Каризма". [4] Предстоящия общ сингъл на двамата е обект на засилено медийно внимание. На 19 юли двамата за първи път представят дуета си със заглавие "Завинаги" пред публика в "Шоуто на Слави". Дни по-късно е пуснат и трейлър, представящ първите 37 секунди от видеоклипа към песента на Анелия и Миро. На 7 август е и премиерата на самия клип към дуета, дело на режисьора Васил Стефанов. Лентата е прожектирана на концерта от Лятното турне на "Пайнер" в Стара Загора. На следващия ден клипа е пуснат и по телевизиите. "Завинаги" за дни се превръща в най-големия хит в България, оглавявайки "Планета Хит 50" три поредни пъти, всички класации на радио "Сигнал Плюс", радио "Романтика", сп. "Нов фолк" и чарта на най-голямия български сайт за онлайн музика - mp3-bg.com. В рейтинга на сп. "Нов фолк" за септември 2007 г., Анелия е номер 1 при изпълнителите, а "Завинаги" - при песните. [5] Видеоклипа към песента се излъчва и по "MAD TV" и получава своята премиера в ефира н още 3 телевизии - "bTV", "БНТ" и "Нова ТВ". "Завинаги" е причината Анелия да бъде първата и за момента единствена фолк певица, гостувала в ефира на "City TV" - в предаването "Web Hit", а "Завинаги" продължава да е единствената поп-фолк песен, излъчвана някога по тази телевизия. Дуета се сдобива се и с ремикс, дело на "Deeep Zone Project". Дуета е представен и в редица предавания - "Господари на ефира", "Тази сутрин", "Хит минус 1" Анелия и Миро изпълняват дуета си на концерта за инициативата "Българската Коледа" и Годишните награди на сп. "Нов фолк" и "Планета". До началото на месец септември 2007 г. видеоклипа към "Завинаги" е гледан над 413 000 пъти в най-големия български сайт за онлайн клипове - vbox7.com. [6] Дуетната песен е включена в последвалите самостоятелни албуми на двамата - "оМИРОтворен" и "Единствен ти".
image
И през октомври 2007 г. Анелия оглавява рейтинга на сп. "Нов фолк", като собствения ѝ дял от аудиторията се повишава до 10%, благодарение на излизането на следващия ѝ номер 1 хит - "Единствен ти" [7] Той се превръща в първия сингъл на Анелия, достигнал до номер 1, на който тя е композитор. Дискотечната песен се сдобива и с видеоклип, заснет от Людмил Иларионов - Люси. "Единствен ти" продължава победния ход на Анелия из българските чартове, като освен дискотечен хит оглавява и множество класации, включително "50те най" на радио "Сигнал плюс", където е на върха за две седмици.

След огромните успехи на "Завинаги" и "Единствен ти" Анелия решава да запише готов хит - "Kalanta" на Despina Vandi. Българската версия Анелия кръщава "Дъх". Видеоклипа към сингъла се появява на 23 декември 2007 г.

На 1 юли Анелия разтърси феновете си с лайф изпълнения на някои от най-големите хитове на 90-те до днес в съвременни аранжименти по време на втория за 2008 година MAD Secret Concerts by Coca-Cola. Сред песните, които изпълни навръх рождения си ден, са откриващата Frozen на Мадона, Listen to your heart на Роксет, Overload на Шугабейбс, Say it Right на Нели Фуртадо, Liberian Girl на Майкъл Джексън. No More Drama на Mary J. Blidge беше върховният момент в шоуто и любимата песен на Анелия, която тя винаги е мечтала да представи на голяма сцена. На концерта присъстват като гости колеги от музикалната сцена и приятели на Анелия, сред които Орлин Павлов, Red One, Йоанна от „Дийп зоун проджект“, Дамян от Music Idol 2, водещата Рая и др. Анелия беше облечена в уникален тоалет, за чиято концепция лично се беше погрижил световноизвестният дизайнер Haider Ackermann. [8]

На 4 октомври 2008 г. по Планета тв излиза клипът на „Поръчай пак“, а точно за празниците на 23 декември 2008 г. и видеото на „Продължавам“. На 5 май излиза и предизвикателният клип на „Не ме принуждавай“. Новия сингъл оглавява "Попфолк Хит" на радио "Сигнал Плюс" на 11 юли, изпреварвайки "Нищо не знаеш" на Емануела и Крум и "Грешка" на Райна. [9]

На 1 януари 2010 г., в годишната класация на "Сигнал плюс" за хитовете на 2009 г., "Две неща" е класирана на 8 място. [10]

В излезналия на 11 януари рейтинг на изпълнителите за декември списание "Нов фолк" поставя на първа позиция Анелия, която изпреварва Преслава и Галена. Тя оглавява подреждането при певиците благодарение на шеметния успех на "Две неща" и втората ѝ завъртяла се през декември песен в дискотеките - "Готов ли си". Дуета от своя страна е номер 2 при песните, отстъпвайки само на "Отличен (6)" на Тони Стораро. [11] Седмица по-късно, дуета на Анелия и Илиян оглавява едновременно и трите класации на сайта novfolk.bg — за авторска песен, за фолк хит и за видеоклип, превръщайки се в първата песен за 2010 г. с подобно постижение. [12]

На 8 март са обявени резултатите от допитването на радио "Сигнал плюс" - "Коя е най-харесваната попфолк певица?". Анелия е трета, с 2017 гласа, изпреварена само от Глория и победителката в надпреварата — Преслава. [13] На 11 март на пазара се появява албума "Добрата, лошата". Ден по-късно, в столичната дискотека "Night Flight" се провежда промоцията на шестия самостоятелен музикален проект на Анелия. На промоцията освен Анелия своите актуални хитове представят и Глория, Илиян, Андреа, Галена, Константин, Милко Калайджиев и Бони. На 21 април в "Планета Пайнер Клуб" в Стара Загора се провежда втория Национален фен клуб на Анелия, събрал нейни почитатели от цялата страна. [14]

На наградите на сп. "Нов фолк" за 2009 г., раздадени на 24 март 2010 г., Анелия и дуетната ѝ половинка Илиян получават статуетката за "Дуетна песен на годината". [15] Това е второ поредно такова отличие за Анелия в рамките на три години. На 31 март, на връчването на Годишните любовни награди на радио "Романтика", Анелия е отличена в категория "Изпълнител на Авантюра" за 2009 г. Статуетката се дава на изпълнителката, събрала най-много двойки чрез музиката си по време на предаването. През 2006, 2007 и 2008 г. наградата са взимали съответно Таня Боева, Теодора и Галена. Междувременно "Ако с теб не съм" става втората песен след "Две неща" за 2010 г., успяла да оглави по едно и също време и трите класации на novfolk.bg — за хит, авторска песен и видеоклип и става 21-ия номер 1 хит на Анелия [16]

На 12 април излиза видеоклипа към ремикса на песента "Обичам те", в който Анелия си партнира с Живко Микс. На 27 април "Ако с теб не съм" застава на трета позиция в "Хит на форума" на радио "Сигнал Плюс". [17] На 6 май "Ако с теб не съм" се завръща на първите места в "Хит фолк 30" и "Видео Топ 15" на сп. "Нов фолк", като по този начин песента отбелязва по пет седмици номер 1 и в трите класации на списанието през 2010 г. [18] На 24 май Сиана, едно от успешните нови имена в компания "Пайнер" на въпрос дали би оприличила някоя български певица на Бионсе Ноулс, споделя: "Като се замисля горе-долу Анелия, тя поне пее страхотно. Досега не съм я виждала да танцува много в клиповете си, но няма да ъ е проблем да го направи" [19]
image
На 29 май Анелия, заедно с Илиян, Андреа и Райна изнасят концерт в Истанбул на стадион "Есениурт Шакир". [20]
Визуална и музикална промяна: Игри за напреднали
На 2 юни е премиерата на новия сингъл "Четири секунди", с участието на известния български инструменталист Гъмзата. На 3 юни Анелия обявява, че ще пее "Погледни ме в очите" и "Готов ли си" на концерта на пл. "Александър Невски" в София на 9 юни, по случай 20 години музикална компания "Пайнер" и старта на новата телевизия "Планета HD". [21] На 8 юни Анелия гостува в "Шоуто на Иван и Андрей" в ефира на Нова ТВ. Интересна и непозната подробност за певицата се оказва, че е работила като барман. [22] Следват гостувания в "Шоуто на Слави" и "Денят е прекрасен" по bTV, "Автограф" по ТВ Планета и още едно гостуване в "Шоуто на Иван Андрей", три месеца след първото. През месец септември Анелия заминава за САЩ и Канада за своето първо презокенако турне, включващо 12 концерта. Турнето има сериозен успех и Анелия е сред фаворитите за наградата за чуждестранни успехи на сп. "Нов фолк". Певицата променя и имиджа си — боядисва косата си в кафеникаво-червено. На 31 декември Анелия отново е гост на "Шоуто на Слави" като част от новогодишната програма и изпълнява хита си "Четири секунди". Изпълнителката застава на второ място в подреждането на уеб-сайта woman.bg за най-стилна българка с над 14% от гласовете. [23]

gay shop

В началото на 2011 г. Анелия заминава на почивка в Доминиканската република. [24] Певицата получава две номинации за Годишните музикални награди на ТВ "Планета" за 2010 г. - за Певица и за Дуетна песен за "Четири секунди". [25] Приза за дует отива при Преслава и Елена, а за колаборацията между Анелия и Гъмзата остава специалната награда за "Хит на лятото", която певицата взима за втори път в кариерата си. На 4 март 2011 г. в официалната facebook страница на певицата е качена връзка към най-новата ѝ песен - "Така ме кефиш". На 12 март в Интернет се появява поп версията на "Раздялата", с аранжимент от Мага. На 3 април е премиерата на видеоклипа към сингъла "Така ме кефищ". Режисьор на видеото е Людмил Иларионов — Люси. Противоречиви коментари създава един от тоалетите на певицата в клипа, напомнящ много подобен, използван от Бионсе Ноулс в клипа към песента "Crazy in Love". На 25 юли на екран се появява следващия видеоклип — към ремикса на "Проба-грешка". На 29 август певицата съобщава, че ще отбележи своите първи 10 години на сцена с "The best" албум през 2012 г. [26]
2013 година
На 31 януари 2013 г. на пазара са новите пет диска от поредицата Златните Хитове на Пайнер. Анелия се появява под номер 6 и включва най-големите хитове на певицата през 11-те години от кариерата и. На 12 април излиза клипът към песента "Аз и ти". Песента оглавява всички класации на портала signal.bg и е на върха в класацията "Планета Топ 20" на ТВ Планета за април. На 17 юни се появява следващия сингъл - "Искам те, полудявам", чийто видеоклип е режисиран от Людмил Иларионов - Люси.Първата съвместна песен на Анелия с Преслава - „Няма да съм друга“ се появява на 7 август.
image




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aneliqpevica
Категория: Музика
Прочетен: 16186
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031